Ha valaha is aggódott a koleszterinszintje miatt, akkor érdemes lehet megfontolni a szilva fogyasztását. A legújabb kutatások szerint ez a gyümölcs nemcsak ízletes, de hasznos is lehet az egészségére nézve.

Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálokok listáját, melyek kialakulásában a magas koleszterinszint meghatározó tényező. A növényi alapú étrendek régóta ismertek jótékony hatásukról ezekre az értékekre, és ebbe a sorba a szilva is kiválóan illeszkedik.

Hogyan segíthet a szilva?

A közelmúltban végzett tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a szilvából készült kiegészítők – legyen szó szárított gyümölcsről vagy szilvaporról – csökkenthetik a teljes és az LDL-koleszterin szintet. De vajon hogyan működik ez a gyümölcs, és miben rejlik az ereje? A szilva szívre gyakorolt jótékony hatásai valószínűleg annak köszönhetők, hogy gazdag antioxidánsokban és oldható rostokban. Ezek az összetevők segíthetnek csökkenteni az LDL-koleszterint, ami az érfalakat elzáró plakkok kialakulásáért felelős.

Nem csoda, hogy a LifestylePro Academy Életmódorvos szakmai továbbképzésén is előszeretettel ajánlják a szilvát, mint természetes koleszterinszint-csökkentő ételt.

Miért éppen a szilva?

Lehet, hogy már sokszor hallott róluk, de valóban tudja-e, miért olyan különleges a szilva a koleszterin elleni harcban? Eddig kilenc különböző klinikai vizsgálat szemlézte a szilva jótékony hatásait. Ezek a kutatások összesen 592 alanyt vizsgáltak, beleértve magas vérnyomású, magas koleszterinszintű és teljesen egészséges egyéneket is.

A vizsgálatok során szárított szilvát, szilvaport, illetve belőle készült italokat adtak a résztvevőknek, és az eredmények meggyőzőek voltak: mind a teljes, mind az LDL-koleszterin számottevően csökkent.

Ajánlott a rendszeres szilvafogyasztás?

A szilva nemcsak az egészségügyi szakértők figyelmét hívta fel, de laikusként is érdemes elgondolkodni azon, hogy beépítse a napi étrendjébe. A szilva hatékonysága mögött több mechanizmus húzódik meg. Az antioxidánsok, amelyeket tartalmaz, például képesek visszaszorítani az LDL oxidationját, zsírok romlását. Ezenkívül a szilva képes befolyásolni a bélmikrobiomot is, ami, mint tudjuk, szorosan összefügg számos egészségügyi állapottal, beleértve a koleszterinszintet is.

Talán nem gondolta volna, de az epe visszaszívódásának gátlása is segíthet a szilva hatékonyságának. Az az igazán érdekes, hogy bár csak néhány hónapos kutatás áll rendelkezésre ezen a téren, már ennyiből is látszik, hogy további részletesebb vizsgálatokat érdemes végezni.

A LifestylePro Academy éppen arra fókuszál, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye az egészségügyi szakemberek számára a legújabb tudományos ismereteket – így a szilva jótékony hatásainak mélyebb megértését is segítik.